Praktische info

Wanneer?

24 juni 2021

18.00u - 21.30u

Waar?

Online of bij Hotel Wientjes

Stationsweg 7, 8011 CZ Zwolle

Kosten?

Online € 35,- / Live € 95,-

Exclusief btw. Live is inclusief diner en borrel

Over de masteravond

Een verdiepende kijk op de wereld

een evolutionair perspectief

De menselijke evolutie kan ons veel vertellen over ons huidige gedrag en de problemen waar we (nu) mee worstelen. Evolutionair psycholoog Mark van Vugt neemt ons mee op een reis door de menselijke evolutie. We kijken door de bril van Darwin naar de belangrijkste momenten uit onze geschiedenis. Van de Afrikaanse savanne, waar de eerste mensachtigen miljoenen jaren leefden, naar het torentje van Mark Rutte en de Oval Office van Donald Trump.

Op deze reis ontdekken we dat we eigenlijk helemaal niet zoveel verschillen van de mens die 3,2 miljoen jaar geleden leefde. Door de bril van Darwin kijken we naar de alledaagse en bijzondere aspecten van onze soort; van hoe we liefhebben en kinderen opvoeden tot hoe we complotten smeden en onze politieke leiders kiezen. Gebeurtenissen uit het recente verleden, zoals de moord op JFK, de vrijheidsstrijd van Mandela, het activisme van Lady Gaga, de financiële crisis en de coronacrisis, worden vanuit evolutionair oogpunt belicht.

De bijdrage van Mark van Vugt helpt ons vanuit het diepe verleden het heden en de toekomst te duiden. Hij laat ons zien hoe we ons gedrag en ons leiderschap kunnen aanpassen aan de hedendaagse problemen als klimaatverandering, internetverslaving, werkstress en obesitas.

Programma bij Hotel Wientjes

18.00 uur – ontvangst met licht diner
19.00 uur – interactieve lezing Mark van Vugt
20.30 uur – afsluitende borrel

Programma online

18.50 uur – online ontvangst
19.00 uur – interactieve lezing door Mark van Vugt
20.30 uur – afsluiting

Over Mark van Vugt

Mark van Vugt is evolutionair psycholoog die een leerstoel bekleedt in de groep sociale psychologie & organisatiepsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Van Vugt heeft tevens onderzoeksposities aan de Universiteit van Oxford en de Universiteit van Kent, in het Verenigd Koninkrijk. Mark is expert evolutionaire perspectieven op menselijk (sociaal) gedrag en in de toepassing van deze evolutionaire inzichten op het gebied van leiderschap, business en management, economie, duurzaamheid, gezondheid en politiek.

Zijn laatste boek is ‘Lucy, Darwin en Lady Gaga. Hoe de evolutie onze kijk op de wereld verdiept.’

Aanmelden