Wat ik met je wil delen

Over de kunst van leven, leren & ontwikkelen

 

Begin juli presenteerde Mienke Schinkel, oprichtster van ELLLA, Een Leven Lang Leren Academie, haar nieuwe boek: “Wat ik met je wil delen – over de kunst van leven, leren & ontwikkelen”, bij Waanders in de Broeren in Zwolle.

Een jaar eerder kwam de huidige directie van ELLLA, Arjan Gosker en Karin Raaijmakers, bij haar met het verzoek een boek te schrijven over wat haar leven zo rijk maakt en welke levenswijsheden daarachter schuilgaan. “Een prachtige vraag, ik ben direct gaan schatgraven met de vraag: ‘wat heb ik van mijn leermeesters ontvangen en wat mag ik doorgeven?’” vertelt Mienke.

Voor Mienke is de basis van alles en de kern van het leven samen te vatten in “de mens zien en mens zijn”. Daar gaat het boek dan ook over. Het gaat in op mens-zijn en de relatie met onszelf en de ander. Dit maakt het boek universeel en van alle tijden. Alle ervaringen, gedachten, wijsheden, lessen en emoties zijn puur menselijk.

Mienke vertelt dat ze wel even moeite had met het schrijven vanuit de eerste persoon, “ik”: “het gaat niet over mij, maar over jou en wij”, zegt ze er zelf over. Dat er bij de boekpresentatie zoveel bekenden in de zaal zaten, reflecteert voor haar ook vooral dat het over ‘wij samen’ gaat en hoe we er voor elkaar zijn. Elkaar ontmoeten en elkaar echt zien, duurzame relaties aangaan.

Elkaar echt ontmoeten en zien is de rode draad in het boek. Het boek geeft inzichten en handvatten over hoe je dat kunt doen, het vraagt namelijk toewijding en ook een vorm van discipline. De wereld is daarbij volop in beweging, met diverse uitdagingen van dien. Op de vraag hoe ze hoop houdt in lastige tijden, antwoorde ze: “Het gedicht de Herberg van Rumi verwoord heel mooi hoe ik er tegenaan kijk. Het gaat over accepteren, meeveren, hoop houden en een toekomst zien. Het gaat voor mij ook altijd over de relatie met de ander, ook als diegene er niet meer is. Mijn leven is mede door verlies en rouw zo rijk geworden.” Mienke heeft inmiddels de nodige ervaring met verlies. In het hoofdstuk ‘Schoonheid en Troost’ schrijft ze hoe ze tegen deze thema’s aankijkt.

 

Rumi – De herberg

Dit mens-zijn is een soort herberg

Elke ochtend weer nieuw bezoek.

 

Een vreugde, een depressie, een benauwdheid,

een flits van inzicht komt

als een onverwachte gast.

 

Verwelkom ze; ontvang ze allemaal gastvrij

zelfs als er een menigte verdriet binnenstormt

die met geweld je hele huisraad kort en klein slaat.

 

Behandel dan toch elke gast met eerbied.

Misschien komt hij de boel ontruimen

om plaats te maken voor extase…….

 

De donkere gedachte, schaamte, het venijn,

ontmoet ze bij de voordeur met een brede grijns

en vraag ze om erbij te komen zitten.

 

Wees blij met iedereen die langskomt

de hemel heeft ze stuk voor stuk gestuurd

om jou als raadgever te dienen.

 

Ter afsluiting van de boekpresentatie leest Mienke een voor haar favoriet stuk voor uit het hoofdstuk ‘Levenskunst’. “Dit boek gaat over taal geven aan sociale innovatie, over emoties en over verbinding met jezelf en de ander, oftewel: De taal van ‘De kracht van kwetsbaarheid’. Taal en woorden die ik voor mijzelf formuleer en hardop uitspreek, daar is moed voor nodig. En dat leren wij niet op school, nog niet.” licht ze toe. “Het is mijn intense wens dat wij op scholen onze kinderen al leren wat ‘mentale veerkracht’ is, wat levenskunst is. Hen een voedende omgeving en maatschappij bieden. Dat is ook waar ELLLA voor staat, emotioneel intelligenter met elkaar omgaan als maatschappij en zo het wenselijke bevrijden.”

 

Wat ik met je wil delen – over de kunst van leven, leren & ontwikkelen is te koop bij boekhandel Goedhart in Zwolle.

 

Bestel

image

Celelezing met Roxane van Iperen

Celelezing met Marko Hekkert

21 november 2024 van 20:00 - 21:30 €17,50 Inclusief drankje en boekje Academiehuis Grote Kerk