Willemijn Prins werkt als communicatieadviseur bij Kennispoort Regio Zwolle. Nadat ze er stage heeft gelopen tijdens haar opleiding communicatie werkt ze er inmiddels alweer enkele jaren. “Ik kom uit een ondernemersgezin, maar ik heb besloten niet in het familiebedrijf te stappen, maar mijn eigen carrière te volgen.” Ze zit erg op haar plek bij Kennispoort: ze krijgt genoeg uitdaging, leuke kansen en ze werkt met een doelgroep waar ze veel feeling mee heeft, ondernemers. “Ik ben nog lang niet uitgeleerd.”

Leergang Young Potentials

Ze was al eens eerder gevraagd door het managementteam of ze deel wilde nemen aan de Young Potentials Leergang van ELLLA, maar op dat moment voelde ze nog niet dat ze er klaar voor was. “Persoonlijke verhalen delen is niet mijn sterkste kant, zeker niet in een grote groep”, zegt ze erover.

Later kwam het aanbod weer op haar pad en toen had ze wel het gevoel er meer mee te willen. “Ik ben me gaan verdiepen in ELLLA en het programma en heb met een collega gepraat die de leergang ook heeft gevolgd.” Daarna besloot ze het intakegesprek in te gaan en dat voelde meteen goed. Samen met een andere collega startte ze in oktober 2022 aan de Young Potentials leergang. “Het is best een persoonlijk traject, maar om het samen te volgen met een collega voelde zeker niet als een belemmering”. Het feit dat ze tussendoor samen konden reflecteren op hun eigen organisatie, was voor Willemijn juist een pluspunt.

Wat wil ik zelf?

Waar ze er eerst nog niet klaar voor was en een tijd later de klik wel voelde, kwam vooral doordat ze aan het groeien was in haar functie en er veel op haar pad kwam. Er werd haar veel aangeboden, maar wat wilde ze nou eigenlijk zelf? Daar had ze nog geen antwoord op. “Ik zou zonder begeleiding geen duidelijk plan kunnen maken voor mijn persoonlijke ontwikkeling.” Het bleek wel de juiste fase in haar (professionele) leven: “toen ik het lijstje op de ELLLA-website las: ‘je wilt groeien, je bent ambitieus, jong…’, herkende ik het meteen als de fase waarin ik me bevind.” Het voelde relevant en toen wist ze dat ze ervoor moest gaan.

Bewust de tijd nemen

Willemijn wilde bewust de tijd nemen om na te denken over haar persoonlijk ontwikkeling. “Ik wilde daar zelf de leiding in nemen, in plaats van maar zien wat er op mijn pad komt.” Ook wilde ze op zoek naar groeistappen voor in de toekomst of er juist achter komen wat ze niet wil. “Wil ik wel een leidinggevende worden later en wat voor soort leidinggevende is dat dan?” Op de vraag of ze antwoorden heeft gekregen op haar vragen, vertelt ze dat ze niet is weggelopen met een concreet stappenplan, maar dat er vooral het besef is gekomen dat dat ook niet realistisch is en dat dit nu ook nog helemaal niet hoeft. “Ik ben wel zelfbewuster van mijn eigen ontwikkeling.”

Begeleiding

De begeleiding was professioneel en fijn. Met hun ervaring weten ze een setting te creëren die veilig is voor iedereen om alles te delen, zodat ze ook het optimale eruit wisten te halen. “Dan merk je dat die begeleiding cruciaal is om zo’n leergang te laten slagen.” We hadden een ontzettend leuke groep en wat ik er eerst oncomfortabel aan vond, persoonlijke verhalen delen, bleek uiteindelijk een van de leukste ervaringen die ik eruit heb gehaald. “Ik heb er een heel mooi netwerk van gelijkgestemden aan overgehouden.” We liepen tegen dezelfde dingen aan, omdat je allemaal in dezelfde fase zit. We zijn allemaal zoekende naar wat je met sommige kansen aan moet.” Dat maakte het voor Willemijn heel leerzaam. “Het is een groep met verschillende types, dan moet je op zoek naar hoe je in een ‘team’ van verschillende mensen toch tot elkaar gaat komen op verschillende onderwerpen. Ook dat is heel leerzaam, al die verschillende blikken op onderwerpen.”

Omgaan met collega’s

De analyse (alle Young Potentials krijgen een analyse over welk menstype ze zijn) en de reflectie van mensen daarop blijkt heel nuttig. “Wanneer iemand uit de groep zegt dat je op een bepaalde manier met hem of haar om moet gaan en je hebt een collega die ook een beetje in die hoek zit, is dat heel handig in de praktijk. Je gaat toch beter nadenken over hoe je met mensen om kan gaan. Je leeft je beter in in een ander. Ik ben er op de achtergrond nu veel bewuster mee bezig.”

Perspectief

Tot slot vertelt Willemijn: “Wat ik vooral waardevol vond, waren de andere perspectieven van de deelnemers. Het maakte de hele ervaring erg leerzaam. Het horen van verschillende standpunten over diverse onderwerpen verrijkte de discussies en verbreedde mijn begrip. Het was gewoon heel erg leuk en inspirerend. De gastsprekers waren boeiend en het aanbod was interessant. Daarnaast was er een mooi netwerk aanwezig in de regio, wat het voor mij extra waardevol maakte.”

Wil jij ook deelnemen aan de Young Potentials Leergang?

 

Meer informatie

image

Het grootste Kennisfestival van Nederland 2024

Het grootste Kennisfestival van Nederland

20 juni 2024 van 13.00 uur - 21.00 uur € 199 Met de speciale ELLLA-kortingscode Gasfabriek Deventer