De Young Potentials Leergang is een uniek programma voor professionals (tot 35 jaar) die gedreven zijn in hun werk en openstaan voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. In 2022 startte Dave Reijmerink met de leergang, samen met hem blikken we terug op zijn ervaringen.

Dave werkt bij Foreco als e-commerce manager. Ook ontfermt hij zich al een tijd over allerhande marketingtaken. Het is een veelzijdige functie in een leuk bedrijf waar hij veel vrijheid krijgt en het erg naar zijn zin heeft. “Ik sta nooit stil en vind het leuk om dingen te verbeteren”, vertelt hij. “Niet omdat ik geen genoegen neem met wat er is, maar het is gewoon leuk om door te gaan met meer!” Dit geldt ook voor zijn persoonlijke ontwikkeling.

Ontwikkeling

Ontwikkeling binnen Foreco staat hoog in het vaandel, de directie ziet dat hij veel motivatie heeft om zichzelf verder te ontwikkelen. Tijdens zijn voortgangsgesprekken komt het telkens weer ter sprake: “Hoe zit het met opleidingen? Heb je al iets gevonden?” Uiteindelijk kwamen ze uit op de Young Potentials leergang van ELLLA, die perfect aansloot bij Dave’s behoeften.

Het creëren van draagvlak en het meekrijgen van anderen in zijn plannen zijn aspecten die hij teruglas in de brochure van ELLLA, en dat sprak Dave aan. Precies waar hij naar op zoek was in een programma.

Het was de eerste keer dat hij deelnam aan zo’n groepsprogramma. Het betekende dat hij moest omgaan met onbekenden en zich kwetsbaar moest opstellen. “Ik had hier geen moeite mee”, vertelt hij, “het werd ook aangemoedigd en gefaciliteerd”. Aan de hand van een anekdote legt Dave uit wat hij bedoelt. “Op de eerste dag moest je in groepjes van 2 je partner aan de rest van de groep voorstellen. In plaats van woonplaats, leeftijd e.d. te bespreken, gingen wij meteen de diepte in en bespraken we onze drijfveren en passies, zo stelden we elkaar dan ook voor aan de groep.”

Toepasbare inzichten

Veel van de inzichten die hij opdeed tijdens de leergang kon hij meteen toepassen in zijn werk. Hij is er nog steeds bewust mee bezig. Het boekje dat je aan het eind van de leergang krijgt, heeft hij bijvoorbeeld expres op zijn bureau staan. Het is niet alleen handig om aan zijn collega’s te laten zien als ze naar zijn ervaringen met de leergang vragen, het helpt hem ook herinneren om weer even na te denken over bepaalde zaken.

Tijdens huidige werkmeetings past hij de tools en technieken toe die hij kreeg aangereikt in de leergang, waarbij het creëren van draagvlak altijd centraal staat. Hij weet nu dat het belangrijk is om de juiste dingen te zeggen, goed te luisteren en door te vragen. In plaats van zijn eigen ideeën te verdedigen, probeert hij te begrijpen waarom mensen iets lastig vinden. Een concreet voorbeeld is het dagelijks in de praktijk brengen van de uitspraak: “Eerst iemand begrijpen en dan zelf begrepen worden.” Dit heeft hem enorm geholpen, omdat hij normaal gesproken sneller in de verdediging zou schieten.

Eye openers

Op de vraag of Dave iets geleerd heeft dat hij niet had verwacht, antwoordt hij dat het meest inspirerende moment tijdens de leergang het bezoek aan DeltaWonen was voor hem. Daar kwam het idee naar voren van “geluk meetbaar maken”. Dave dacht altijd dat geluk niet meetbaar was, maar bij DeltaWonen hebben ze laten zien dat het wel degelijk mogelijk is. Dit heeft hem aangezet om na te denken over wat geluk voor hem persoonlijk betekent.

Een andere eyeopener was het idee van je juist ‘niet aanpassen’. In sommige situaties probeer je van alles om iets te laten werken, terwijl het soms veel beter werkt om je niet aan te passen, maar juist iets anders te doen of om uit een bepaalde situatie te stappen.

Waardevolle tools en technieken

Heeft Dave zichzelf beter leren kennen tijdens de leergang? Absoluut! Vooral dankzij de persoonlijke coaching. Zo kon hij altijd al open en eerlijk praten met de directeur van Foreco, wat voor beiden goed werkte, maar ze botsen soms ook. Sinds de leergang begrijpt Dave nu dat dit komt doordat hij vanuit een ander perspectief denkt. Een waardevol leermoment.

Dave is dankbaar voor het programma en alles wat hij heeft geleerd. Hij heeft niet alleen waardevolle tools en technieken gekregen, maar ook een beter begrip van zichzelf en anderen. Het helpt hem nog dagelijks om meer draagvlak te creëren en beter aan te sluiten bij zijn collega’s.

Wil jij ook deelnemen aan de Young Potentials Leergang?

 

Meer informatie

image

Masteravond on tour: Lenette Schuijt

Masteravond on Tour met Lenette Schuijt

30 mei 2024 van 19:00 - 21.00 met aansluitend een borrel €75,- Inclusief consumptie Vadain