De meeste leiders komen op een gegeven moment op het punt dat je van een afstand naar je leven kijkt en denkt: “nu wil ik met mezelf aan de slag”. De precieze aanleiding verschilt uiteraard per persoon. Bij de een begint er wat te schuren en een ander is op zoek naar (nieuwe) inspiratie. Wat het vertrekpunt ook is, door jezelf te ontwikkelen en een spiegel voor te houden, kan je weer nieuwe stappen zetten.
Eerste stap
Zo ook Dennis van der Vegte, Algemeen Directeur van X-ICT in Zwolle. Na 15 jaar werken, waarvan zo’n 6 jaar als een van de drie directieleden, merkte hij dat hij enkele vraagstukken wilde aanpakken. “Het schuurde al een tijdje maar ik kon het niet precies duiden”. Hij dacht erover om een coach in te schakelen, maar toen herinnerde hij zich een bericht dat hij ooit van Arjan Gosker (directeur ELLLA) had gekregen toen hij net tot de directie was toegetreden. Dennis besloot eens te gaan praten en zo begon het balletje te rollen, waarbij ze erop uitkwamen dat de Topleergang Leiderschap een goede stap zou zijn.
Een aspect van Dennis’ zoektocht was proberen te duiden wie hij nou is, gezien vanuit zijn managementrol. “Ik had behoefte aan wat houvast, iets wat niet meteen afbrokkelt als je de drempel van het werk weer overstapt”. Onderdeel van zij Topleergang waren gesprekken met Bertram Ramspeck. Hij helpt deelnemers hun menstype te ontdekken en welke valkuilen daarbij horen. Aansluitend bij de ontwikkelbehoefte van Dennis werd dit gesprek naar voren gehaald, zodat hij direct aan de slag kon.
Ruimdenkend
“Het begon met onderkennen dat het niet lekker liep en daarmee aan de slag gaan, dat was al een enorme stap”. Uit het gesprek met Bertram kwam onder andere dat Dennis ‘ruimdenkend’ is. “Op het moment zelf zei me dat nog niet zoveel, want wat kan en/of moet je er dan mee? Achteraf gezien is die typering toch waardevol gebleken, vooral als hij zichzelf ‘afzet’ tegen de twee andere directieleden, die toch al 15 jaar (langer) de business runden en gewend waren geraakt de dingen te doen zoals ze ze deden. Het inzicht dat er gewoonweg verschillen zijn in (leiderschaps)stijl heeft hem al veel gebracht. Mede dankzij de leergang weet Dennis nu te duiden dat hij harmonie, sparren en samen verantwoordelijkheid delen belangrijke componenten vindt in zijn rol als leidinggevende.
Terwijl Dennis met de Topleergang bezig is, zijn ze met de directie, ondersteund door een (andere) externe partij, bezig om de nieuwe strategie en de daarbij behorende rollen te bepalen. Ook hier komt hetzelfde profiel naar voren als bij de Topleergang van ELLLA, wat een fijne bevestiging is. “Ik kon nu ook inzien dat mijn ruimdenkendheid en mijn wens mensen en zaken te verbinden, juist een kracht is.” Voorheen voelde dat niet altijd zo: “Ik zag het als een negatieve eigenschap en vertaalde ruimdenkend naar twijfelaar. Daarnaast zag ik vooral het verschil met de andere twee directieleden, die dominanter en daadkrachtiger zijn, waarvan ik dacht ‘zo hoort een leider te zijn’.” Dit bleek uiteindelijk ook een van Dennis’ vraagstukken: “ik ben niet zo, dus zit ik dan wel op mijn plek?” Door de leergang heeft hij ontdekt “ik dacht dat een leider iemand was die de kar trekt, nu zie ik het als iemand die de boel aan elkaar verbindt” en dat laatste past juist erg goed bij Dennis.
Elkaar ontmoeten en sparren
Ondanks dat het een onstuimig jaar is met alle output van beide trajecten, is het voor Dennis heel waardevol dat hij met de mededeelnemers van de Topleergang inzichten uit het strategietraject kan bespreken. “Je zit met gelijkgestemden in de Topleergang en er zit daar bakken met ervaring, dan is het heel fijn dat je kan sparren over de zaken die je bezighouden. Zij hebben verder geen belang en denken dus objectief met je mee.”
Wat het voor Dennis waardevol maakte: “het laagdrempelige een keer per maand samenkomen, waarbij je een stukje op de inhoud gaat zitten én het elkaar ontmoeten, inzichten en vraagstukken delen. Je wordt enorm geïnspireerd op die manier”. “Heel sterk aan de leergang is dat iedereen iets te brengen en te halen heeft, waardoor iedereen zich kwetsbaar opstelt en er ook echt met een reden zit. Iedereen is verantwoordelijk voor een team of organisatie en voelt die verantwoording ook. Daarbinnen heeft elke deelnemer iets voor zichzelf te onderzoeken, hoe je daar bijvoorbeeld goed mee omgaat. Je kunt met elkaar sparren en out of the box denken.”
“Het volgen van de Topleergang was een heel leuke tijd: de inspirerende sprekers, de tweedaagse die je met elkaar beleeft, de manier waarop je aan het denken wordt gezet, het netwerken. Het levert heel veel op: je vertelt waar je mee zit en er wordt met je meegedacht.”
Nieuwsgierig naar wat onze Topleergang leiderschap voor jou kan betekenen?