Geny Nijboer, Topleergang Leiderschap

Ik ben gegroeid als authentiek leider: weten wie je bent, waar je voor staat, wat je belangrijk vindt en waarom je de dingen doet zoals je ze doet

Persoonlijke missie

Toen Geny gevraagd werd te solliciteren bij Stadkamer, heeft ze even moeten nadenken of ze het leuk zou vinden een grote groep mensen te managen of dat ze het leuker zou vinden om op de inhoud te zitten. Uiteindelijk is ze heel blij dat ze de overstap naar Stadkamer heeft gemaakt, mede dankzij haar brede kennis van het vak en additionele opleidingen als organisatieontwerp, communicatie en talentmanager, had ze het gevoel een goede manager te kunnen zijn.

“Ik hou heel erg van het vak”, vertelt Geny. “Zoals Stephen Covey zegt: iedereen moet een persoonlijke missie hebben, mijn missie zit wel echt in mijn werk. Ik vind het heel fijn om bij te kunnen dragen aan de ontwikkeling van mensen, op welk niveau dan ook.” Of het nou het helpen van een medewerker is die weer moet opkrabbelen na een burn-out of collega’s die inhoudelijk meer uitdaging zoeken. “Dat je dat soort gesprekken voert met elkaar, dat vind ik ontzettend mooi.”

“Ik vind het ook niet zo moeilijk om manager te zijn van 30 mensen, omdat het werk dat we doen heel erg past bij wie ik ben als mens. Het gaat voor mij om de combinatie tussen het werken met mensen en de ontwikkeling die daarbij hoort.”

ELLLA

De keuze om de topleergang leiderschap te gaan volgen was tweeledig voor Geny. “Aan de ene kant hou ik van ontwikkeling en beweging. Aan de andere kant, op het moment dat ik het gevoel heb dat ik weet hoe de hazen lopen, weten ze ook hoe ik loop en is de uitdaging en spanning er wel vanaf”. Dat was onder andere ook de reden dat Geny bij Stadkamer is gaan werken. Ze kwam daar binnen middenin een fusie en toen het stof daarvan wat was neergedaald, had Geny behoefte aan nieuwe prikkels en uitdaging en wilde ze naast haar werk en voor haar ontwikkeling ook andere mensen zien: “ik wilde weer een ontwikkelslag maken en inspiratie opdoen.”

“Ik worstelde met vragen als zelforganisatie en leiderschap.” Uiteindelijk trok het intakegesprek met Mienke Geny over de streep. “Dat was een heel persoonlijk gesprek, dat is ook hoe ELLLA werkt, heel erg gericht op wie je bent als persoon, hoe sta je in het leven, wat maakt jou persoonlijk een leider, hoe belangrijk is het dat je jezelf kent, wat voor bewegingen zie je in de omgeving die belangrijk zijn voor leiderschap.” Dit sloot goed aan bij haar behoeften.

“Ik wist wel dat ik tijdens de leergang niet een pasklaar antwoord zou krijgen, maar ik heb ontzettend veel gehad aan alles wat er besproken en aangedragen wordt en vooral ook het netwerk dat je opdoet. Er zijn er veel meer die worstelen met zo’n vraag.”

“De manier waarop we elkaar moesten coachen vond ik ontzettend mooi om te doen. De vragen zijn groter dan zaken als ‘hoe ga ik om met die ene medewerker’, het zit hem vooral in vragen als zelforganisatie of welke stappen je nog wilt maken in je carrière. Om hier samen gesprekken over te voeren is heel waardevol.”

Verwachtingen

Op de vraag of haar verwachtingen zijn uitgekomen, antwoordt Geny met een volmondig ‘ja’. “Ik wilde geïnspireerd worden en dat is meer dan gelukt. Er waren inspirerende sprekers, eentje daarvan, Gerda van Dijk, sprak bijvoorbeeld over organisaties als ecosystemen en zij benoemt daarin 4 fases. Ik had nog nooit naar organisaties of teams gekeken op die manier, maar we hebben er naderhand met ons MT ook een dagdeel aan besteed om te kijken in welke fase wij zitten en welke fase wenselijk is om in te zitten. Dat was heel mooi om te doen.” Stadkamer heeft dit niet alleen voor de hele organisatie gedaan, maar ook voor de afzonderlijke teams. Zo kwamen ze erachter dat het zelfs niet wenselijk is dat alle teams in dezelfde fase zitten. Daarnaast heeft Geny ook een andere spreker uit de leergang, Jürg Thölke, een keer uitgenodigd in haar MT. “Ik was dus niet alleen persoonlijk geïnspireerd, maar zo heeft de organisatie er ook wat aan, en nog steeds.”

Luisteren zonder oordeel

“Wat ik qua inzicht meeneem en waar ik al eerder mee in aanraking kwam, maar wat door ELLLA weer werd bevestigd, is het onbevooroordeeld luisteren en vragen. Mienke kwam met vier specifieke vragen (van Byron Katie) omtrent beperkende overtuigingen, zoals: ‘Is het waar wat ik denk?’ en ‘Kun je zeker weten dat het waar is?’. Daar hou ik me nog steeds heel erg mee bezig: klopt het wel wat ik zie en waarom zie ik dat, is dat omdat ik als kind op een bepaalde manier ben opgegroeid? Daar ben ik me nu veel bewuster van. Zo besefte ik laatst in een gesprek dat ik met de oren van mijn vader en moeder zat te luisteren. Dan denk ik: kan ik nou niet luisteren naar wat die persoon te vertellen heeft, in plaats van al een oordeel klaar te hebben? Dat heeft ELLLA me heel erg geleerd, probeer niet vanuit je overtuiging te luisteren, want dat klopt niet altijd. Luister naar wat er echt gezegd wordt.”

Authentiek leiderschap

“Je hebt managers die alles volgens modellen en methodieken doen, als ik iets niet wil, is het zo’n manager zijn. Ik vind het leuk de theorie erachter te kennen, maar ik wil geen leiding geven volgens een bepaald model. Het moet geen kunstje zijn. Ik vind dat ELLLA dat ook heel mooi doet, ze zijn er echt mee bezig dat leidinggeven  authentiek moet zijn en echt van jou.”

Persoonlijke groei

Ondanks dat ze uiteraard meer ervaringen heeft opgedaan in de periode van het volgen van de leergang van ELLLA, licht Geny een aantal ervaringen uit: “Ik ben gegroeid als authentiek leider: weten wie je bent, waar je voor staat, wat je belangrijk vindt en waarom je de dingen doet zoals je ze doet.”

“ELLLA paste op dat moment heel goed in mijn leven, het heeft me geïnspireerd en inzichten gegeven.” Voor Geny lijken de puzzelstukjes nu op hun plek te vallen. Zo begon ze ooit met een cursus talentmanager, daarna de master  ‘design complex organisations’, waarbij het gaat over de ontwikkeling van organisaties en het belang van een goede organisatiearchitectuur . Toen kwam ELLLA, “wat juist weer erg persoonlijk was en heel erg gericht op je eigen ontwikkeling, want op het moment dat je zelf weet wie je bent en wat je doet, kun je ook pas goed leiding geven aan collega’s.” En Geny is nog lang niet uitgeleerd, precies waar ELLLA ook voor staat: Een Leven Lang Leren.

 

Meer weten over onze Topleergang leiderschap?

 

Meer informatie