Andrea van Schoot-Kapfer, Topleergang Leiderschap

Veel vakkennis, maar dan wel vertaald naar de praktijk. Dat vond ik het mooie aan deze leergang. Ondanks dat ik theorie altijd heel fijn vind, ben ik meer een mens van de praktijk, dus ik wil die vertaalslag meteen maken en dat gebeurde in de bijeenkomsten. Dat was ontzettend leerzaam

Leiderschap

“Ik was zoekende naar de invulling van leiderschap”, vertelt Andrea. “In de tijd vanaf 2009 hebben we met Van Schoot een immense groei doorgemaakt. Deze groei nam vormen aan waarbij ik me de vraag stelde: ben ik nog wel de juiste persoon op de juiste plek en kan ik dit allemaal nog managen? We kwamen van een heel platte organisatie: je had de familie en de uitvoerende tak. Toen ik aan dit avontuur begon, heb ik op een gegeven moment wel een tussenlaag toegevoegd, omdat ik ook nog kinderen heb en zo iets meer los kon laten en flexibeler kon zijn.” Toch merkte ze dat dit niet voldoende was en dat er vraagstukken haar kant op kwamen waar ze geen antwoord op had. Dit was het punt waarop Andrea besloot dat ze zowel aan de organisatie als aan zichzelf moest werken, om succesvol te kunnen blijven. “Ik merkte aan mezelf dat ik ontevreden en onzeker was over hoe ik het bedrijf leidde. Ik vond dat ik op dingen tekort schoot.” Er ontstond behoefte aan een opleiding of cursus, juist omdat het bedrijf iets anders vroeg. Om de organisatie verder te helpen, vroeg Andrea hulp aan een HR adviseur, met haar hulp kwamen er weer betere structuren, controle en is er een MT opgericht. “Daarna heb ik samen met deze HR adviseur gezocht naar een leiderschapsprogramma die mij verder zou helpen.”

Natuurlijke groei

“Dat ik in deze rol bij een complexe onderneming ben gegroeid, heeft nooit echt natuurlijk gevoeld”, vertelt Andrea. “Voor mijn eigen gevoel miste ik houvast en ik had het gevoel dat ik door de mand zou vallen.” Terwijl ze uit haar omgeving juist andere geluiden hoorde. Die verklaarden haar voor gek vanwege alles wat ze deed en voor elkaar speelde: het harde werken, de zorg voor de kinderen. Ze wist juist alle ballen in de lucht te houden. Omdat haar omgeving juist veel bewondering voor haar had, was niemand kritisch op Andrea. “Maar eigenlijk zocht ik dat juist wel, dat iemand me kritisch zou benaderen en zou zeggen: dat en dat zou juist goed voor je zijn.” Dit was dan ook de vraag die ze had voor haar HR adviseur, om concreet met haar te kijken wat goed voor haar zou zijn. Zo kwam de topleergang leiderschap van ELLLA om de hoek kijken.

Topleergang Leiderschap

Na een kennismakingsgesprek met Elja, wist Andrea dat dit programma inderdaad was wat ze zocht. “Ik wilde echt iets voor mezelf, ik wilde in mijn rol als leidinggevende, als directeur, groeien.” Andrea vertelt dat alle bijeenkomsten ontzettend inspirerend zijn geweest. “Ik heb kennis mogen maken met nieuwe theorieën en bevlogen mensen. Dit heeft me aan het denken gezet en geïnspireerd.”

“Voordat ik aan de leergang begon, stond ik voor de uitdaging om het net opgezette MT vorm te geven. Ook van mij werd nu iets anders verwacht, ik moet dit anders gaan sturen, ik moet dingen over gaan dragen en ik moet daar nu anders leiding in nemen. Er werd naar mij gekeken en er werd van mij verwacht te vertellen hoe het allemaal zou moeten gaan. Dit was voor mij echt een uitdaging”, vertelt Andrea.

Het programma van ELLLA heeft haar hier handvatten voor gegeven. “In de bijeenkomsten ging het veel over de menselijke kant en over hoe je een team samenstelt en wat daarin allemaal meespeelt.” Daarnaast heeft ze ook veel geleerd over hoe je veranderingen doorvoert, hoe je dat begeleidt en inzet. “Veel vakkennis, maar dan wel vertaald naar de praktijk.” “Dat vond ik ook het mooie aan de leergang,” vertelt Andrea, “ondanks dat ik theorie altijd heel fijn vind, ben ik meer een mens van de praktijk, dus ik wil die vertaalslag direct maken en dat gebeurde in de bijeenkomsten. Dat vond ik ontzettend leerzaam.”

Uitproberen

In de dagen en weken na zo’n bijeenkomst probeerde Andrea het geleerde ook uit in haar organisatie. “Ik probeerde dingen uit een er vielen me dingen op. Bijvoorbeeld met de huidige coronacrisis, waarin mensen steeds onzekerder worden over hun toekomstige werkplek en het voortbestaan van de onderneming, zag ik dat communicatie essentieel is en de woordkeuze nog belangrijker wordt. Welke woorden gebruik je als je iets schrijft of mededeelt? Deze bewustwording heb ik zeker aan de leergang te danken.”

Patronen doorbreken

“Ik ben niet het type voor de voorgrond, maar meer voor de achtergrond, dit was in eerste instantie ook mijn rol binnen de organisatie.” Toen Andrea directeur werd, moest ze opeens wel naar die voorgrond. “Van mij hangen contracten af, ik moet de deur bij klanten open schoppen.” En dat lag haar niet zo, vertelt ze. Ze vond het in het begin doodeng en moest dit echt leren. “Daarbij heeft de leergang me ook geholpen, om daar weer een stap in te zetten en duidelijk te laten zien wie ik ben zonder daar onzeker over hoeven te zijn.”

Kijk op leiderschap

“Ik dacht altijd dat je een goede leider bent als je vooral veel theoretische kennis hebt, maar ik heb inmiddels wel geleerd dat een goede leider iemand is die echt naar de mens kijkt en de verbanden kan leggen tussen de theoretische kennis, die je zeker moet hebben, en mensenkennis.” Voor Andrea is een leider iemand die het goede voorbeeld geeft.

“Ik ben altijd al wel een mensen-mens geweest. Ik had dat echter nooit eerder in verband gebracht met leiderschap en dacht dat ik gewoon betrokken was. Nu schaar ik het wel echt onder leiderschap, dat je die voelsprieten hebt naar de omgeving toe en dat je die inzichten ook gebruikt om bijvoorbeeld een team mee te krijgen. Dit zet ik nu ook bewuster in”.

Balans en ruimte

“Het opzetten van een MT was absoluut een juiste stap”, vertelt Andrea. “Dat ik er nu anders tegenaan kijk en de setting omarm zoals hij is, heeft de organisatie veel gebracht.  Ook merk ik dat ik nu nog beter in mijn rol zit als leidinggevende van een onderneming. Ik kan nu gedachten vormen over morgen en overmorgen en ik hoef me minder met de dagelijkse dingen bezig te houden.”

Het loslaten was wel moeilijk, want Andrea is ontzettend begaan met de mensen die voor haar werken en wil daardoor ook alles weten. “Dit was echt mijn valkuil, je verzandt daardoor in de dagelijkse dingen en dat is niet mijn taak. Ik moest leren vertrouwen op mijn mensen en dat het goed komt”. Dat duurde wel eventjes, maar ze heeft nu meer vertrouwen in haar mensen en ze ziet ze juist daardoor groeien en nog beter worden: “nu ze verantwoordelijkheid én ruimte krijgen, pakken ze dat ook. Het helpt de onderneming juist verder.” Voor haarzelf heeft het ook meer rust en ruimte gebracht om niet meer 24 uur per dag met de onderneming bezig te zijn. Er is nu ruimte om na te denken over waar ze naartoe wil met het bedrijf en het heeft een betere balans tussen werk en privé gebracht.

Mededeelnemers

De leergang van 2020 bestond uit 16 man, gevarieerd man/vrouw. “Wat me meteen opviel was de openheid en dat maakt in korte tijd meteen een heel hechte groep.” Tijdens de leergang koppelt ELLLA personen aan elkaar die elkaar coachen. “Ik heb nog steeds contact met mijn leergang-partner, we sparren met elkaar: hoe zou jij dit aanpakken, herken je deze situatie, dat was echt nieuw voor mij en ik ben heel blij met dit contact.”

Op de vraag of ze misschien nog wat gemist heeft tijdens de leergang, zegt Andrea: “er was eigenlijk alleen te weinig tijd, maar dat is alleen maar positief! De bijeenkomsten waren zo inspirerend dat je tijd mist om daar met elkaar nog verder op in te gaan.”

“De handvatten van ELLLA hebben zeker bijgedragen aan het terugkrijgen van de balans waarnaar ik op zoek was en aan het beter vervullen van mijn rol als leider. Maar eigenlijk zou je dit aan mijn medewerkers moeten vragen,” lacht Andrea.

 

Nieuwsgierig naar wat onze Topleergang leiderschap voor jou kan betekenen?

 

Meer informatie