Verelie Bisschop – de Vries, Leergang Young Potentials 2020
“Door de positieve verhalen van oud deelnemers van de ELLLA Young Potentials leergang, werd ik enthousiast om ook deel te nemen”
Je werkt al een tijdje in je eerste ‘echte’ baan, je hebt het naar je zin, het is vertrouwd en comfortabel, maar toch kriebelt er iets, je hebt behoefte aan nieuwe impulsen. Dit gold ook voor Verelie. Ze zat in een fase in haar leven waarin ze zichzelf beter en op een andere manier wilde leren kennen. Waar ben ik goed in? Waar ben ik minder goed in? Heb ik voldoende vertrouwen in mezelf om een volgende stap in mijn carrière te maken? Met deze vragen begint het verhaal van Verelie.
Carrièreswitch
De daadwerkelijke stap om te stoppen met haar baan, was niet makkelijk. Het was haar eerste ‘echte’ baan, het was vertrouwd en Verelie voelde ook loyaliteit richting haar werkgever. Toch had ze een nieuwe impuls nodig. Mede dankzij het volgen van de Young Potentials Leergang van ELLLA, kreeg ze het vertrouwen om in het diepe te springen.
Op wat een-op-een coaching na, had ze niet eerder deelgenomen aan een soortgelijk programma. Haar toenmalige manager kwam met het idee om Verelie deel te laten nemen aan het Young Potentials leergang. Haar werkgever heeft goede ervaringen met ELLLA, die er al meerdere (maatwerk)trajecten heeft uitgevoerd. Verelie had wel gehoord van de Young Potentials leergang, omdat collega’s haar al waren voorgegaan, maar ze wist er het fijne niet van. Toen haar manager het idee opperde, is ze op onderzoek uitgegaan om te kijken of het programma inderdaad bij haar zou passen. Ze ging onder andere in gesprek met Arjan, directeur van ELLLA.
Arjan wist verhelderend uit te leggen hoe het programma is opgebouwd, welke elementen erin zitten en vooral het waarom en de filosofie achter deze elementen. Verelie wist toen dat ze graag wilde deelnemen. Wat haar echter echt enthousiast maakte, waren de ervaringen van oud deelnemers die ze te horen kreeg op een masteravond georganiseerd door ELLLA. Vooral het verhaal van Vera Smedema, die vertelde wat het haar had opgeleverd, resoneerde bij Verelie. Daarnaast hoorde ze ook van haar eigen collega’s veel positieve verhalen. Ook al levert het voor iedereen iets anders op, Verelie werd door iedereen aangemoedigd deel te nemen.
Frisse blik
Verelie wilde zichzelf beter leren kennen, op een andere manier. “Mensen kennen je als vriendin, collega of familielid. Nu zit je met een groep onbekenden, waardoor je juist gebruik kan maken van hun visie en blik op jou, omdat ze je nog niet kennen. Met die frisse blik kon ik mijn voordeel doen”, aldus Verelie.
De andere deelnemers zagen in haar een leidinggevende, terwijl ze zichzelf niet zo zou typeren. Met het beeld dat ze had van leidinggeven, was het ook niet zozeer haar wens om een leidinggevende functie te krijgen. Toch zette het beeld dat de andere deelnemers van haar hadden haar ook aan het denken: “je kan blijkbaar zelf kiezen hoe je leiderschap invult. Je hoeft niet autoritair te zijn, het ouderwetse perspectief. Juist het inzicht dat de manier hoe ik met mensen omga, leiderschapskwaliteiten in zich heeft, veranderde mijn kijk erop. Dat dit juist een prettige manier is om leiding te krijgen. Ik dacht: als het op die manier kan, dan wil ik het wel.”
In haar huidige baan zitten zeker ook aspecten van leiderschap tonen, verantwoordelijkheden nemen. De opgedane inzichten tijdens de leergang komen nu goed van pas.
Op zoek naar richting
Ondanks dat ze van tevoren niet een duidelijk vraagstuk had dat ze opgelost wilde zien, had ze er wel over nagedacht. Was ze nog ergens naar op zoek? Tijdens haar deelname aan de leergang wist Verelie nog niet welke richting ze op wilde met haar carrière, maar dit was geen actueel vraagstuk. Ze stond er juist open in en wilde kijken of de leergang haar meer richting zou geven. En dat is in zekere zin gebeurd. Door het programma van ELLLA kreeg ze het vertrouwen, in zichzelf, om een stap te maken, het aan te durven om in een andere rol te stappen. Dankzij de leergang kreeg ze extra bevestiging dat ze het zou kunnen en dat ze er gelukkiger van zou worden. Ze durfde beter haar twijfels en dilemma’s te delen met haar omgeving dankzij het extra zelfvertrouwen.
Open feedback en eerlijkheid
Zoals Arjan tijdens het kennismakingsgesprek al had uitgelegd, startte de leergang met een 2-daagse waarin de groep elkaar goed leert kennen en waarin sleutelverhalen worden uitgewisseld. Dit vormt de basis van een vertrouwelijke sfeer, die gedurende de leergang goed van pas komt, omdat je onder andere leert elkaar eerlijk feedback te geven.
“Er zat een goede flow in de groep. Het waren verschillende mensen, een mooie mix tussen menstypes. Natuurlijk loop je ook tegen strubbelingen en discussies aan met bepaalde mensen uit de groep, mensen die vinden dat dingen op een bepaalde manier moeten, maar er was genoeg ruimte en respect om naar elkaar te luisteren.” Mede dankzij de persoonlijke gesprekken die je voert tijdens de leergang, weten de deelnemers wat hun valkuilen zijn en als ze daar dan op worden aangesproken door mededeelnemers, kunnen ze het meteen herkennen en in perspectief plaatsen. “Deze open feedback en eerlijkheid heb ik als heel waardevol ervaren”, vertelt Verelie.
De mix tussen groepsactiviteiten en persoonlijke gesprekken werkt heel goed. De inzichten die je opdoet over jezelf tijdens de persoonlijke gesprekken kan je later uittesten in de groep, juist omdat er zoveel vertrouwen is. Voor Verelie was dit voornamelijk het vaker durven geven van haar mening, haar mond opentrekken. “Ik neigde er voorheen naar om me terug te trekken, naar de achtergrond te verdwijnen, maar inmiddels zoek ik naar een middenweg: zeggen wat ik vind en af en toe mijn punt willen maken, zonder het door te drukken.”
Sterke punten en valkuilen
Dankzij de Young Potentials leergang weet Verelie nu beter wat haar sterke punten en valkuilen zijn. Dankzij persoonlijke gesprekken met coach Bertram werd ze met haar neus op de feiten gedrukt. Ze herkende zichzelf dan ook in de punten die Bertram aanstipte. “Deze inzichten zorgen er nu voor dat ik herken wanneer ik in een valkuil dreig te stappen en als ik er al in zit, weet ik ook hoe ik er weer uit kan komen.”
Wat het Verelie nog meer heeft gebracht is dat ze nu bewuster mensen opzoekt die anders denken, die een zogenoemd ‘ander persoonlijkheidstype’ hebben. “Je bent geneigd om gelijkgestemden op te zoeken, die delen je mening, dus dat is comfortabel, maar in sommige situaties helpt het juist om een andere mening of blik te raadplegen”, legt Verelie uit.
Het geven van feedback gaat haar nu ook makkelijker af. Omdat de groep zo’n goede testomgeving was, kwam Verelie erachter dat mensen helemaal niet boos of verdrietig worden bij het horen van feedback. Dit heeft haar gesterkt om het in het dagelijks leven niet meer uit de weg te gaan.
Ook geïnteresseerd in de leergang Young Potentials?