Tomas Toma, Leergang Young Potentials

“Het toewerken naar je persoonlijke manifest, was voor mij de belangrijkste opbrengst uit deze leergang. Wie ben je als persoon? Wat is je kern? En van daaruit werken aan mijn eigen ontwikkeling en maatschappelijke carrière”

Externe prikkels

Tomas had al twee keer een aanbod van zijn toenmalige leidinggevende afgeslagen om mee te doen met de ELLLA Young Potentials leergang. “Geen tijd voor, misschien zelfs wel te zweverig voor mij, past niet bij mij. Zo dacht ik erover”, legt Tomas uit. Toen het onderwerp weer eens ter sprake kwam, besloot Tomas dat hij er open voor moest staan. Zelfontwikkeling was immers iets waar hij al mee bezig was en wat hij een belangrijk thema vond, dus ‘geen tijd hebben’ was geen excuus meer. “Ik had ook de behoefte om extern, buiten de organisatie, geprikkeld te worden.” Na een kennismakingsgesprek met Arjan, directeur van ELLLA, besloot Tomas ervoor te gaan.

Persoonlijke ontwikkeling

Tomas wilde zichzelf verder ontwikkelen. Niet zozeer vakinhoudelijk, maar juist als persoon. “Van nature ben ik iemand die al veel bezig is met zelfontwikkeling en zowel mijn toenmalige leidinggevende als Arjan van ELLLA wisten mij ervan te overtuigen dat deze leergang me daar verder in zou kunnen helpen.” Het zou me extra handvatten geven en ik zou leren waar ik goed in ben en waar minder goed in. “Mezelf ontwikkelen als persoon en van daaruit ook als professional.”

Voorbereiding

“Ik heb me eigenlijk niet voorbereid”, vertelt Tomas. Tijdens zijn kennismakingsgesprek gaf hij al aan dat hij er blanco in wilde stappen. Vaststond dat hij zichzelf wilde ontwikkelen, maar verder liet hij alles op zich afkomen. “Je zou kunnen zeggen dat ik me heb voorbereid, door me zo min mogelijk voor te bereiden.” Dat is natuurlijk ook wel spannend, je wilt zo goed mogelijk voor de dag komen, maar ik merkte al snel dat er ruimte was om je juist te laten meevoeren en zo in de flow te komen. Tomas zag dat anderen hier meer moeite mee hadden. “Ik dacht dat ik erg was”, lacht hij. “Het is ook wel de stempel die ik geprobeerd heb te drukken op mijn mededeelnemers: laat het gewoon op je afkomen, in plaats van alles eerst helemaal uit te denken.” Dit leidde een paar keer tot stevige gesprekken. Anderen vonden dat ik heel terughoudend was, ik oogde misschien zelfs wel een beetje lui. Dit kon ik me ook goed voorstellen en het was tegelijkertijd ook wel een beetje hoe ik me had voorgenomen me op te stellen.

Feedback

Dit was dan ook de feedback die hij kreeg vanuit de groep. Tijdens de leergang werken de deelnemers in kleine groepjes samen aan een project in zogenoemde ‘Changelabs’. Tomas vertelt dat hij de vraag kreeg van zijn team of hij wel betrokken was, of het hem wel interesseerde. Dit voelde zeker niet als persoonlijk aanval, hij stond juist open voor de reacties uit de groep. Uiteindelijk hebben ze er ook heel goed over kunnen praten. Zijn team vertelde hem dat ze het fijn zouden vinden als hij wat meer zou delen en zou uitleggen waarom hij zich op een bepaalde manier opstelde. “Daar hadden ze natuurlijk gelijk in”, geeft Tomas toe. Dat inzicht is hem bijgebleven: deel met anderen waarom je iets doet, waarom je voor iets kiest, waarom je terughoudend bent.

Maak anderen deelgenoot van je uitdagingen of van je enthousiasme, in plaats van het voor jezelf te houden. “Ik heb op zich geen moeite met mijn mening geven, maar het uiten van emoties, vertellen hoe ik me ergens bij voel deed ik niet of nauwelijks.” Tijdens de leergang werd Tomas zich bewust van het feit dat hij zijn betrokkenheid wat meer kon tonen, door het bijvoorbeeld meer uit te spreken. “Iets minder denken en iets meer doen”, vertelt hij.

Minder onzeker

Van tevoren had Tomas een aantal punten op papier gezet, waarin hij hoopte zich verder te kunnen ontwikkelen: “een stukje presentatie, hoe presenteer je jezelf voor een groep. Daarnaast ook meer executiekracht, meer slagvaardigheid; denken om kunnen zetten naar doen en als laatste ‘netwerken’, bijvoorbeeld small talk, hoe doe je dat?” Ondanks dat ze niet in directe zin met deze onderwerpen bezig zijn geweest, heeft Tomas toch het gevoel zich er verder in ontwikkeld te hebben. “Doordat ik zekerder ben geworden van mijn kwaliteiten en minder onzeker over mijn mindere kwaliteiten, ben ik meer overtuigd van mezelf en dat zorgt er bijvoorbeeld voor dat ik makkelijker voor een groep kan staan, makkelijker contact kan maken met iemand. Indirect heeft het me zeker geholpen.”

Manifest

Tijdens de leergang hebben de deelnemers gewerkt aan een persoonlijk manifest. Wie ben ik als persoon, waar wil ik voor staan? “Ik heb geleerd dat het goed is om dicht bij mezelf te blijven, hoe ik als persoon ben, los van hoe dingen kunnen uitpakken. Soms loopt het anders of maak je fouten, maar ik handel vanuit mijn eigen principes en dat geeft een bepaalde zekerheid en rust.” Als het soms weer een beetje wegebt, pakt Tomas zijn manifest er weer bij om het nogmaals door te nemen.

Inzichten

Tijdens de leergang zijn er dingen tegen me gezegd waarvan ik dacht: “zo zie ik mezelf helemaal niet.” Zo werd hem bijvoorbeeld gezegd: Tomas, ik vind dat je heel evenwichtig en in balans overkomt, heel sterk en je straalt een bepaalde rust uit. “Terwijl ik zelf dacht: ik ben juist onrustig, hoe kan het dat jullie me zo zien?” Juist omdat het hem vaker werd gezegd, dacht hij “waarom zou ik dit dan in twijfel trekken?” In dit opzicht heeft de leergang hem andere inzichten gebracht.

De meest waardevolle momenten zaten voor Tomas dan ook in gesprekken met teamgenoten en de koffiemomenten met de coaches.

Impact

Hijzelf en anderen zien dat hij, mede dankzij de leergang, stappen heeft gemaakt in zijn persoonlijke ontwikkeling. “Ik ben zekerder van mezelf en daardoor in staat meer dingen voor elkaar te krijgen.” Hij stelt zichzelf meer open en is toegankelijker geworden voor anderen. Ook zijn leidinggevende ziet het verschil, vertelt Tomas, “hij vertelde dat ik slagvaardiger ben geworden en meer bezig ben met mijn omgeving. Ik was al wel bezig met mijn omgeving, maar ik ben nu bewuster bezig om ook daadwerkelijk positieve invloed uit te oefenen.”

Volgende stap

Voordat ik aan de leergang Young Potentials begon, hoopte ik onder andere op meer slagvaardigheid en executiekracht bij mezelf. Denken omzetten naar doen. Doordat ik zekerder ben geworden van mijn kwaliteiten en minder onzeker van mijn mindere kwaliteiten, lukt het me beter om zaken sneller tot executie te brengen. Ik heb geleerd dicht bij mezelf te blijven, dat geeft rust en zekerheid. De volgende stap is om anderen mee te nemen in alles wat ik geleerd heb.

 

Ook geïnteresseerd in de leergang Young Potentials?

 

Meer informatie