In gesprek met Astrid Schulting over Bronnen van Leiderschap, rust en een tandje minder
Astrid Schulting is directeur GGD IJsselland en werkte tijdens de leergang als Gemeentesecretaris en algemeen directeur bij Gemeente Westerkwartier in Groningen. “Net als ieder ander komt er een moment dat je in de spiegel kijkt en denkt: wat wil ik worden als ik later groter ben?” Inmiddels is ze er wel achter dat haar hart bij het sociale domein ligt en dat ze telkens terugkomt bij functies in organisaties met maatschappelijke relevantie. Ze is bij het Westerkwartier dan ook helemaal op haar plek: “een fantastische functie, waar ik een nieuwe organisatie mag opzetten.”
Ongeveer een jaar geleden was er een kantelpunt: “waar wil ik mijn energie de komende jaren nog aan besteden?” Astrid legt uit dat: “het verschil met 20 jaar geleden waarin je vooral denkt: wat kan ik, wat wil ik, welke ambities heb ik, het nu vooral draait om: waar wil ik nog wat toevoegen en hoeveel energie wil ik daarin stoppen?”
“Ik wilde op verdiepend niveau – dus niet in de schoolbanken – een opleiding doen. Op een gegeven moment weet je heel goed hoe je in elkaar zit en ik heb lang een innerlijke onrust gehad, dat hoort ook wel bij mijn karakter en stijl, maar door die onrust heb ik heel hard gelopen. In de afgelopen jaren heb ik meer rust gevonden, waardoor ik de behoefte had om wat meer verdiepend te kijken naar leiderschap”.
Een belangrijke reden om aan de leergang Bronnen van Leiderschap van ELLLA mee te doen, was de binding met de regio Zwolle: “waar ik woon, maar niet werk en waar ik wel binding mee wil houden. Verder wist ik dat de leergang een combinatie zou zijn van inspiratie van buitenaf met een intervisie-achtige setting naar binnen. Dat sprak mij aan, omdat ik het plezierig vind om vanuit een heel andere invalshoek naar leiderschap te kijken. Daarnaast leer ik graag langs de lijn van intervisie: delen en elkaar bevragen, dat is een leerwijze die goed bij mij past. Daarbij maakt de grote diversiteit in de groep, niet alleen qua vakgebied, maar ook qua type mens, deze wisselwerking extra waardevol.”
Zelf deelde Astrid ook een casus, met als doel andere perspectieven mee te krijgen: “Juist de intervisie-achtige setting helpt om de andere perspectieven goed op het netvlies te krijgen. De gevarieerde samenstelling van de deelnemers geven dan echt een andere invalshoek die ook in mijn eigen organisatie heel goed kan werken. Soms maakt het ook duidelijk dat werken in het publieke domein ook een ander krachtenveld met zich meebrengt.”
De vraagstukken van andere deelnemers brachten daarnaast opnieuw bevestiging: “het maakt echt niet uit of je nou een groot bedrijf leidt of in een gemeente zit, je loopt allemaal tegen dezelfde grenzen en dilemma’s aan, ongeacht de context waarin je werkt. Dit hielp me ook weer beseffen dat ik nog minder hard mag lopen, dat het nog een tandje minder mag.”
In dit kader en nog even terugkomend op die inspiratie van buitenaf, vertelt Astrid: “Ik vond Joke Hermsen echt fantastisch. Ze plaatst tijd in een ander perspectief door het onderscheid te maken tussen ‘kloktijd’ en ‘innerlijke tijd’. Zij verkent het belang van rust, verveling, aandacht en wachten. Het sprak me denk ik ook enorm aan omdat het thema als rode draad door mijn eigen leven loopt.”
“Of dat tandje minder lukt? Ja, het lukt me vrij goed, zeker in de turbulente en dynamische tijd waarin we nu begin 2022 verkeren (gemeenteraadsverkiezingen, vluchtelingenproblematiek). Dan merk ik: even wat meer achterover leunen en kijken wat er nou echt moet gebeuren. Je ziet dat onze bestuurders een enorme drive hebben om het gisteren geregeld te hebben en ik merk dat ik er echt wat aan heb om even niks te doen en stil te staan en soms juist even te kijken wat er gebeurt om daarna op een goede frequentie te gaan zitten. De leergang heeft mij gebracht dat het goed is om tijd voor dingen te nemen en niet alles even belangrijk te maken.”
Bij het volgen van de leergang hoort ook een rijk boekenpakket, zodat je alle besproken thema’s nog eens rustig kan doornemen. Ook al wordt er op vakantie vooral een roman gelezen, toch gaat ook het boek van René ten Bos (een van de sprekers) aankomende reis mee in de koffer, aldus Astrid.
Ben jij als ervaren leider op zoek naar verdieping? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.