In gesprek met Arjen van Dalfsen over zijn deelname aan Bronnen van Leiderschap

Arjen van Dalfsen is CFO en voorzitter van het dagelijks bestuur van Venture Group, een familiebedrijf maar ook een familie van bedrijven, zoals onder andere Vadain en VConsyst. Met elkaar een flink bedrijf en een rol met veel verantwoordelijkheid. In de waan van de dag is het voor Arjen dan ook niet makkelijk om de agenda leeg te vegen en een dag voor hemzelf te nemen. Meedoen aan de leergang van ELLLA, Bronnen van Leiderschap, maakte dit echter wel mogelijk: “De leergang is een mooi rustmoment. Je komt tot bezinning; even stilstaan en reflecteren.”

De leergang is een zeer welkom extern bezinningsmoment. Een andere belangrijke reden voor Arjen om mee te doen, was de connectie met mensen buiten je eigen bedrijf. “Binnen de Venture Group is er zeker een support systeem”, vertelt Arjen, “maar intern is toch anders dan extern. Daarbij is het soms lonely at the top en dankzij Bronnen van Leiderschap krijg je dan die sparringpartners die van buitenaf toch een andere blik hebben dan mensen binnen je eigen bedrijf”.

Tijdens de leergang is er ruimte om casuïstiek in te brengen, iets waarmee je zit of een situatie waarin je vastloopt bijvoorbeeld. Vanuit dat vraagstuk denken de andere deelnemers mee en delen ze eigen ervaringen. Ook Arjen bracht een vraagstuk in: “via de intervisiemethode wordt er behoorlijk doorgevraagd. Laagje voor laagje wordt er afgepeld. Wat zit er echt achter? Dat blijft dan niet oppervlakkig, maar gaat behoorlijk diep en daar heb je zeker wat aan, het is een stuk bewustwording”.

Arjen herkende de verhalen en casussen die de andere deelnemers ter sprake brachten. “Je denkt al snel dat het bij een ander wel beter zal gaan dan bij jezelf, dus op een bepaalde manier is het fijn te weten dat ik niet de enige ben die worstelt met bepaalde thema’s, maar dat iedereen dat heeft op een bepaald niveau”.

In iedere bijeenkomst leidt een gastspreker, vanuit een filosofisch perspectief, het dagthema in en is er alle ruimte voor dialoog. De middag staat in het teken van verdieping.

“Het mooie aan Bronnen van Leiderschap is dat dankzij de verschillende sprekers, allemaal met een eigen invalshoek, blijkt dat gedurende de geschiedenis van de mensheid dezelfde thema’s naar boven komen en op dezelfde manier, weliswaar in een moderner jasje, dezelfde dingen spelen. Dat geeft wel een stuk reflectie dat het niet mijn specifieke probleem is van vandaag, maar dat het veel breder is en dat het altijd al gespeeld heeft. En dat voelt een beetje als ‘gedeelde smart’”, aldus Arjen.

 

Ben jij als ervaren leider ook op zoek naar verdieping? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

 

Contact