Jan Heutink vertelt over het leiderschapsprogramma van ELLLA

Ik zou iedereen die last heeft van groeipijn, als ondernemer of binnen de onderneming, zo’n traject gunnen.

Ondernemersbloed

Jan komt uit een ondernemende familie en uiteindelijk ontkwam ook hij niet aan het ondernemerschap. Naast Fytac is Jan onder andere mede-eigenaar van FysioZwolle en mede bestuurder van MBB Zwolle. “Mede doordat je zoveel pijlen op je boog hebt, gaat het her en der wat schuren. Je krijgt groeipijn. Dan is het fijn dat er wat hulplijntjes open gezet kunnen worden.”

Hulplijn inschakelen

Zo’n vijf jaar geleden merkte Jan dat het tijd werd zo’n hulplijn in te schakelen. “Ik ben zelf enorm gedreven, enthousiast en ondernemend en ik verwacht nogal veel van mijn omgeving. Om in kleuranalyses te spreken: ik ben niet rood, maar ik ben vuurrood. Ik merkte dat ik daar last van begon te krijgen en vooral binnen de organisatie.” Tot vijf jaar terug had Jan het gevoel dat hij de boel onder controle had. “Ik vond dat ik een goed team had, dat de front- en backoffice mij begreep en iedereen deed wat ik zei en ik dacht dat het zo goed was. Vanuit mijn eigen ik en vanuit mijn idee dat het op die manier moest, kreeg ik langzamerhand prikkels dat ik dacht: wacht even, dit sluit niet meer bij elkaar aan, dit voelt niet meer goed en ik krijg het ook niet meer voor elkaar om op vijf plekken te zijn en overal de ballen hoog te houden, overal de regie te voeren, overal de lijn uit te zetten en de doelen te bewaken.” Jan had teveel op zijn schouders. “Ik ging uit van het principe dat anderen mij wel begrepen, zonder dat ik de anderen begreep. Van deze momenten word je je bewust en zo ben ik ook gaan sparren met partners uit het werkveld die vergelijkbare ontwikkelingen hebben doorgemaakt. Toen zijn we, als eerste stap, begonnen met het in het leven roepen van vestigingscoördinatoren en zo veranderde onze organisatiestructuur.”

Loslaten en luisteren

Toen kwam het uiteraard aan op overleggen en besefte Jan dat hij de coördinatoren moest laten praten en zichzelf wat meer op de achtergrond moest houden. “Ik moest gaan loslaten en luisteren, en dat is verschrikkelijke moeilijk.” Jan vertelt dat ze besloten om dit nieuwe proces empirisch aan te pakken: “We maken een document waarin we elkaars verwachtingen opschrijven en we zien wel hoe het gaat lopen. Het was trial and error, vallen en opstaan.” Na dit een tijdje zo aangepakt te hebben, besloten we dat het tijd werd om een extern bureau in te schakelen om te helpen. “We kunnen namelijk zelf pionieren, daar is niks op tegen, maar misschien moeten we toch eens samen met anderen kijken of en hoe die ons kunnen helpen.” Via gesprekken in zijn netwerk, hoorde hij van ELLLA en ging Jan met Arjan Gosker (directeur van ELLLA) in gesprek.

Leiderschapsprogramma van ELLLA

“Ik ben echt een lezer en het barst natuurlijk van de managementboeken, waarvan ik er al veel had versleten. Maar gelukkig kwam het boek van Stephen Covey op ons pad en dat sloot perfect aan bij de ideeën die ELLLA had om ons te begeleiden. Toen zijn we samen het leiderschapsprogramma ingestapt. Inmiddels is het programma afgelopen, maar het is natuurlijk een leven lang leren, dus af is het nooit!”

Ontwikkeling van de organisatie

“Het is prachtig om te zien welke ontwikkeling wij als organisatie doormaken en die een aantal medewerkers persoonlijk doormaken. Kortom: we zijn in beweging. Het inzicht naar elkaar toe is significant verbeterd. Tijdens het tweemaandelijkse vestigingscoördinatoren overleg nemen we tijd voor het thema ‘hoe houd je de zaag scherp’. Bijvoorbeeld, hoe zorgen we dat we de dialoog in stand houden? Daar ruimen we bewust tijd voor in.” Jan vertelt dat ze een organisatie zijn die het ‘het’ heel snel weer in het middelpunt zet, in plaats van ‘wij’ of ‘ik’. “Daarover zijn we samen in gesprek en we zorgen dat we tijd nemen voor het informele en het sociale aspect.”

Een nieuwe leiderschapsstijl

Naast het collectieve programma, heeft Jan ook individuele coaching gekregen. Jan was zich al een tijd bewust van het feit dat hij een ander soort leidinggevende moest zijn. “Dat veranderproces, aan de ene kant het loslaten en aan de andere kant op een andere manier, met een andere stijl, je werk voortzetten, dat proces is nu gaande.”

“Het is wel vallen en opstaan” lacht Jan, “uiteraard niet erg, want je moet wel authentiek blijven en jezelf er goed bij voelen, maar je mag dingen loslaten, je kunt dingen aan anderen overlaten en dan zie je dat het ook goed gaat. Dit bevestigt wel dat we goed bezig zijn en het voor de organisatie goed is dat we deze keuze hebben gemaakt.” Jan legt uit dat dit opstekers zijn voor zijn houding en primaire gedrag, waardoor hij het lerend blijft toepassen.

Ook de mensen geven signalen af dat ze verandering in Jan hebben gemerkt: “zo zei laatst iemand tegen me, Jan, wat is er gebeurd? Dit is niet de primaire reactie die je drie jaar geleden had.” Ook het team van vestigingscoördinatoren merkt dat Jan nu regelmatig de dialoog inzet in plaats van een discussie. “Ik wacht nu even voordat ik alles samenvat en een stip op de horizon neerzet.” En zodra Jan toch weer in z’n oude patroon stapt, dan zijn er nu medewerkers die hem er met een signaal op wijzen.

Als organisatie een gezamenlijke reis maken

Voordat Jan met Fytac de samenwerking met ELLLA aanging, wilde hij eigenlijk weten of hij wel het juiste team had, of de juiste mensen wel op de juiste plek zaten en of ze wel echt een team vormden. Daar werd hij in teruggefloten door ELLLA. Hun advies was eerst eens met de hele organisatie op deze reis te gaan en te bekijken hoe het zit met ieders persoonlijk leiderschap. “Zijn mensen in staat om een overwinning op zichzelf te realiseren en zijn mensen in staat om persoonlijk die beweging te maken? Om maar even met Covey te spreken: van individuele onafhankelijkheid naar samenwerken met anderen.” Ook werd hem geadviseerd eerst eens goed inzicht te krijgen in de organisatie- en teamontwikkeling in plaats van snel en effectief door willen gaan. “Wat ELLLA me natuurlijk wilde zeggen was: Jan Heutink, krijg eerst maar even inzicht in jezelf”, lacht Jan. “Je kan wel van alles verwachten van iedereen om je heen, maar hoe zit het met jezelf?”

“Eerst de ander begrijpen, voordat je zelf begrepen wilt worden, daar walste ik wel eens overheen, en ‘samen met de ander’, prima, als je mij maar achterna liep. Dit inzien van jezelf is natuurlijk behoorlijk confronterend, maar ontzettend leerzaam. Ik probeer nu echt op te passen dat ik niet mijn idee of mening doordruk. Ik probeer nu echt eerst te luisteren. Voor mij betekent dit wel iedere keer even gaan zitten, reflecteren, meer tijd nemen voor voorbereiding. Het heeft echter wel geresulteerd in het feit dat het team zelf meer verantwoordelijkheid neemt, proactiever is en dat ze bij me aangeven als ze iets (anders) willen.”

Onzichtbare deel van de ijsberg

“Dankzij dit traject zijn we ons als managementteam bewust geworden dat je op allerlei KPI’s mensen kunt monitoren, maar hoe zit het met de sociale bankrekening, hebben wij daar ook op lopen storten? Het onzichtbare deel van de ijsberg daar hebben we de afgelopen periode in geïnvesteerd. We zijn met onze mensen het ‘andere gesprek’ gaan voeren: wie ben je, wat zijn je drijfveren, welke bijdrage zou je willen leveren aan onze organisatie?’ Daar komen mooie ontwikkelingen uit.”

“De bewustwording van het onzichtbare deel van de ijsberg. We richtten ons heel veel op het deel dat we zagen, terwijl 90% onder het water zit, dat we ons nu meer focussen op dat onzichtbare deel, is echt een meerwaarde van het ELLLA traject geweest.”

“Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder”. Jan vertelt dat ze dat principe echt omarmd hebben. “De focus binnen Fytac ligt nu op ‘samen’, iedereen investeert nu in het ‘wij’. Hierdoor ontstaat er een veel betere verhouding tussen ‘wij’ en ‘het’.”

Transitie van de organisatie tot op de werkvloer

“Het is eigenlijk pas sinds een jaar dat we echt gesprekken voeren over wat ons hogere doel (als Fytac) nou is. Wat willen onze klanten eigenlijk, waar richten we ons op, welke toegevoegde waarde willen wij hebben? Hier is een prachtig document uitgekomen; wat zijn onze kernwaarden en kwaliteiten, waar draait het nou om in het leven? Hierdoor voeren we inmiddels ook het andere gesprek met de mensen in de behandelkamer. Je ziet dat de transitie doorsijpelt van de organisatie tot op de behandelvloer.”

“We zitten nu een jaar in dit proces. Binnen onze teams zetten we in op het centraal stellen van de ontwikkeling van ik naar wij naar samen.” Omdat het traject met ELLLA zo goed is bevallen, is Jan met zijn andere onderneming, FysioZwolle, een soortgelijk traject gestart, daarnaast is hij zelf dit jaar gestart met de Topleergang Leiderschap van ELLLA.

Investeren in jezelf

“Persoonlijk is het traject best wel confronterend geweest voor mij”, vertelt Jan. “Ik heb jaren in een soort vechtmodus gestaan: overleven en aanvallen, voorop lopen en nooit opgeven. Als je gelijk wilt hebben, is dat een perfecte strategie, maar het beïnvloedt wel je geluk. Als je organisatie hard groeit, ben je zo met die groei bezig, dat je de successen niet eens meer viert. Daar ben ik me bewust van geworden: meer op het geluk gaan zitten en minder op je gelijk. Ik neem nu bewust meer afstand en schakel ook uit, in plaats van altijd aan te staan. Ik kan ook iedereen die gedreven en ondernemend is, aanraden om die time out te nemen en die investering in jezelf te doen, om je bewust te worden van die andere aspecten.”

Wil jij ook aan de slag met leiderschap- en organisatieontwikkeling? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

 

Contact