Even uit het patroon van een overvolle agenda, lijstjes, doelgerichtheid en mijn best doen. Mijn lievelingsritme volgen van opstaan, een grote bel koffie met geklopte melk, lezen, mijmeren, de omringende natuur in me opnemend, uitgebreid ontbijten met mijn grote liefde, onbekende plaatsen bezoeken. Toch is een vakantie voor mij pas écht bevredigend als ik iets belangrijks heb ontdekt over het leven. Daar horen voor mij boeken bij, want wat ik zie, hoor en meemaak, dat combineer ik met wat ik lees. En daardoor krijg ik nieuwe inzichten waar ik heel gelukkig van word.

De geest uit de fles
Vorig jaar reisden we dwars door Midden-Europa en ondertussen las ik het boek ‘De geest uit de fles – hoe de moderne mens werd wie hij is’. Filosoof Ger Groot vertelt in dit boek hoe het denken van de westerse mens zich in de afgelopen vijf eeuwen heeft ontwikkeld. Zijn verhaal begint min of meer bij Luther: de man die gelovigen inspireerde om zelf de Bijbel te lezen en zelfstandig te denken. Van Luther gaat hij naar de grote denkers die voorop liepen met gedachten over God, de mens en over de wereld.

Nieuwe inzichten
Door zijn boek zag ik ineens hoe ongelooflijk traag ons bewustzijn zich ontwikkelt, hoeveel tijd een fundamentele verandering in ons denken kost en ook is het nog eens zo dat we af en toe een soort ‘beker van vergetelheid’ drinken, waardoor we als het ware decennia terug geworpen worden in onze gemeenschappelijke ontwikkeling. Ik ontdekte dat pas in de Duitse Romantiek mensen zich gingen bezig houden met hun eigen natuur. Tot die tijd was de eigen binnenwereld voor de meeste mensen een grote onbekende.

Weimar, de stad van Goethe
Onze vakantie eindigde in Weimar, de plaats waar Goethe woonde en werkte. Zonder het boek van Ger Groot had ons bezoek aan Weimar niet zoveel indruk op mij gemaakt. Maar nu begreep ik de betekenis van Goethe en waarom hij zo tot de verbeelding sprak. Goethe was breed geïnteresseerd en begaf zich op alle terreinen van wetenschap, verdiepte zich in religie en was maatschappelijk zeer actief. In zijn boeken gaf hij blijk van een rijke gevoels- en gedachtewereld. Hij deed dat op zo’n manier dat zijn boeken een spiegel waren voor zijn lezers en enorm bijdroegen aan het opkomende zelfbewustzijn van mensen. Door de Duitse Romantiek en door onder meer Goethe, konden denkers als Nietzsche en Freud zich ontplooien, en daarna weer andere grote geesten.

Als ik zoiets dan een beetje denk te begrijpen en voor me zie hoe alle eeuwen, denkers en mensen een samenhangend geheel vormen, dan voel ik me rijk en dankbaar. Op en top geïnspireerd heb ik ontzettend veel zin om met die inspiratie weer naar huis en aan het werk te gaan. Ik ervaar dan weer tot in al mijn vezels waar het mij in mijn leven om te doen is.

Ik wens je een hele goede vakantie toe!Foto: Pauline Mulder

image

Opening nieuwe ELLLA-kantoor

Van harte welkom bij ons 'open huis'!

25 maart 2022 van 16.00 tot 18.00 uur Wij trakteren! Hapje en drankje staan voor je klaar Kantoor ELLLA