Innovatie

Wanneer we spreken over innovatie, denk je al snel aan (nieuwe) technologische, proces- en productontwikkelingen om mee te blijven doen in de (concurrerende) markt en daarmee je organisatie economisch op peil te houden, te optimaliseren en te vernieuwen. De zogenaamde ‘zachte’ kant van innoveren, sociale innovatie, wordt nogal eens over het hoofd gezien, terwijl de balans tussen beiden juist zo belangrijk is om een organisatie wendbaar, vitaal en gezond te houden. Leiders in organisaties dragen hiervoor de verantwoordelijkheid.

Sociale innovatie

Wat is sociale innovatie? Als we kijken naar sociale vernieuwing,gaat het om het uitnodigen en begeleiden van medewerkers om hun volle potentieel in te zetten. Niet eenmalig, maar continuen duurzaam investeren in zelfkennis en zelfleiderschap zijn
basisvoorwaarden. Daarnaast is het cruciaal om te investeren in gezonde en krachtige onderlinge relaties. Krachtig doordat er respect en waardering is, men naar elkaar omziet en men elkaar feedback en feedforward geeft én vraagt. Waar de dingen bij de naam genoemd kunnen worden, vanuit een intentie om elkaar sterker te maken en samen slimmer te worden. Je creëert daarmee een omgeving waarin iedereen continu wordt uitgenodigd om zijn/haar talenten in te zetten en te blijven ontwikkelen. Daar waar men zowel individueel als collectief een zogenaamde groeimindset heeft (ontwikkeld), dat is waar organisaties in deze tijd het verschil kunnen maken.

DNA

Wanneer je een vitale en lerende organisatie wil neerzetten, zal ‘een leven lang ontwikkelen’ ingebed moeten zijn in het DNA. Je merkt dit aan de mensen die er werken. Zij zitten goed in hun vel en zijn trots op hun werk. Er is minder verloop en er is een laag ziekteverzuim. Gelukkige medewerkers voelen zich gehoord en gezien. Mooie bijvangst is dat dit zich direct doorvertaalt naar klanttevredenheid, werkplezier en innovatiekracht.

Leiderschap

Leiderschap is cruciaal voor het creëren van omgevingen waarin mensen tot hun recht kunnen komen. Dit betekent dat men wordt gezien, gewaardeerd en uitgedaagd om talenten in te zetten voor het realiseren van impact, in lijn met de ambities van de organisatie. Organisaties zijn een stuk wendbaarder wanneer medewerkers er met plezier werken, hun talenten worden gezien én benut en ze worden uitgedaagd zichzelf te ontwikkelen en daarmee bij te dragen aan de toekomst van de organisatie.

Staan in jouw organisatie sociale innovatie en een leven lang ontwikkelen al hoog (genoeg) op de agenda? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek om te zien wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen.

ELLLA, breng(t) je organisatie in beweging.

 

Contact

image

Masteravond on tour: Lenette Schuijt

Masteravond on Tour met Lenette Schuijt

30 mei 2024 van 19:00 - 21.00 met aansluitend een borrel €75,- Inclusief consumptie Vadain